NAALDVILT: DE HANDIGSTE CAMPERBEKLEDING!
Je camper wil je van binnen netjes afwerken. Betimmeren of stofferen, in elk geval weg met dat kale, koude metaal. Je camper bekleden is op sommige plekken niet gemakkelijk met alle ronde vormen. Dit is de oplossing: full stretch naaldvilt!
WAAROM NAALDVILT?
Naaldvilt is een veel gekozen bekleding in de camper branche. Het materiaal is in vele varianten verkrijgbaar, maar CrazyCampers verkoopt alleen full stretch naaldvilt in een dikte van ongeveer 3mm.
Deze variant is namelijk super gemakkelijk in het gebruik en echt ideaal om je camper mee te stofferen. Door de stretch kan je de stof gemakkelijk aanbrengen in alle hoeken en rondingen die een bus heeft. Het metaal is bekleed, waardoor het geen koud deel meer in je bus vormt.
Naaldvilt isoleert niet (of nauwelijks), maar voorkomt wel dat condens druppels ontstaan op het koude, kale metaal. Condens blijft altijd in de lucht, of je nu isoleert of stoffeert. Ventileren is het sleutelwoord, maar dankzij naaldvilt ben je wel je kale plekken in de bus kwijt!
WERKWIJZE
Zoek je online naar je camper opnieuw bekleden, dan vindt je heel veel video’s en tips. Wij voegen daar onze ervaringen aan toe.
Naaldvilt bevestig je met (spuit)lijm. Kies voor een goede, hittebestendige variant die goed vernevelt (hieronder vindt je onze ‘holy grail’ in de lijm en waarom we hier zo blij van worden). Want zonder goede lijm blijft je naaldvilt niet zitten en dat is echt zonde van je moeite.
Verder is een goede stofschaar essentieel. Een mes werkt minder fijn. Met een stofschaar kan je netjes knippen zonder rafels (dit gebeurt met een mes wel!)
Werk vanuit het midden naar de zijkanten van de delen die je wilt stofferen. Full stretch naaldvilt heeft echt veel rek in zich. Je kan het heel goed naar de zijkanten wegstrijken en duwen.
Bedenk van te voren hoe je de naden wilt laten lopen. Eén van de lastigste dingen is het netjes recht op elkaar bevestigen van de naden. Wij kiezen er zoveel mogelijk voor om ergens achter te werken. In een bus zijn genoeg randen en panelen die zich hiervoor lenen. Naad toch in het zicht? Probeer dan de rand van de stof te nemen die door de fabriek is gesneden. Die is waarschijnlijk het meest recht. De stof heeft voldoende rek om een beetje ‘in de naad’ geduwd te worden. Strijk de stof dus goed tegen elkaar aan om de naad wat minder te laten opvallen
MAATVOERING EN KLEUREN
CrazyCampers verkoopt naaldvilt per strekkende meter. In de webshop bestel je het aantal lengte meters dat je nodig hebt.
De stof is 137 cm breed. Dit is de ideale maatvoering voor de H1 bussen in camperland, je kan uit één deel werken van onder naar boven). Maar geen zorg, ook voor H2 of H3 is dit fijn. Het werkt wat gemakkelijker dan 2 meter brede lappen stof.
Om te weten hoeveel je nodig hebt, bereken je in theorie dus het aantal vierkante meter stof en dan heb je genoeg. In de praktijk: kijk vooral hoe je mooi en gemakkelijk kan werken. Probeer je bus in vlakken te verdelen, zodanig dat je uit één deel kan werken. Heb je bijvoorbeeld een aantal stroken van 2,75 meter lang bij 15cm breed die je wilt beplakken? Kies dan voor een afname van 3 meter. Je kan dan de hele strook beplakken uit één stuk én je hebt genoeg voor de afwerken aan de uiteinden.
De kleuren die we verkopen zie je op de foto: zilvergrijs, antraciet grijs en zwart. Welke kleur je kiest is afhankelijk van je smaak en wat past bij je bus. Je kan de stof in de winkel bekijken of tegen een kleine vergoeding een sample bestellen.
LIJM
Zonder goede lijm geen goed resultaat. Wij spraken al over onze holy grail: de hittebestendig spraylijm van Palty. We kregen deze lijm jaren geleden geadviseerd door een zeer ervaren meubelstoffeerder (nog bedankt Frans!). Nooit meer anders!
Deze lijm blijft plakken tot wel 100graden. Bij de meeste lijm soorten is dit 50 tot 65 graden. Een donkere gekleurde bus in de volle zon wordt heet. Je wilt niet dat je naaldvilt dan naar beneden komt.
Palty heeft daarnaast een fijne verneveling, waardoor je goed en netjes kan werken. De lijm spat niet, maar sprayt. Erg fijn als je niet overal lijm wilt. Bovendien heeft de lijm een goede aanvangskleefkracht én een goede open tijd. Of te wel: hij plakt meteen, dus je hoeft de stof niet vast te houden. Zit de stof niet naar je zin? Dan heb je voldoende tijd om de stof weer los te maken en opnieuw te beginnen. Heel fijn als je nog niet zo handig bent met stofferen.
Belangrijk bij deze lijm is dat je hem op kamer temperatuur houdt. Schudden voor gebruik, uiteraard. Insprayen op zowel stof als bus voor het beste resultaat. Je spuit kruislings voor een goede dekking. Wacht na het sprayen even tot je gaat werken. De lijm is eerst waterig. Na een minuut tot anderhalf (afhankelijk van de werktemperatuur) wordt de lijm klevering. Dan kan jij van start!
Zij gingen je al voor
We zijn natuurlijk zelf enthousiast over onze camper bouwmaterialen maar deze zelfbouwers gingen je voor en kwamen er achter hoe handig en makkelijk onze hefdaken te installeren.