Home - Camper tips - Camper kenteken: Wat zijn de inrichtingseisen voor een camper?
Camper kenteken: Wat zijn de inrichtingseisen voor een camper?
Waar moet je aan voldoen om in aanmerking te komen voor het camperkenteken?
Deze vraag is een belangrijke vraag voor iedere camper bouwer. Je wilt namelijk wel in aanmerking komen voor het goedkope tarief. Als je voldoet aan de eisen van zowel de RDW als de belastingdienst, bespaar je 75% op de wegenbelasting.
Dit zijn de eisen
Als camperbouwer kennen we deze eisen als geen ander. In het kort is het lijstje als volgt maar scroll vooral naar beneden voor een uitgebreide toelichting:
- De binnenruimte moet een denkbeeldig rechthoekig blok kunnen bevatten. Deze moet minimaal 170 cm hoog zijn over een lengte van minimaal 200 cm en over een breedte van minimaal 90 cm. De binnenruimte is de ruimte achter de bestuurders- en bijrijderszitplaats, waarbij de stoelen in de achterste stand staan.
- Wanneer je binnenruimte niet 170 cm hoog is, mag je deze verhogen d.m.v. een hefdak. De binnenruimte moet dan in de basis 130cm hoog zijn.
- Minimaal 2 vaste zitplaatsen
- Een tafel
- Slaapplaatsen voor minimaal 2 personen
- Minimaal 2 vaste en afsluitbare opberg ruimtes
- Een vast keukenblok
- Een vaste kookgelegenheid
Al het bovenstaande geplaatst in je camper? Dan voldoe je aan de inrichtingseisen voor campers van de belastingdienst en de RDW en ben je klaar om te keuren: kijk in dit blog voor uitleg over dit proces.
Camper hoogte
Voor de hoogte van je camper zijn er dus 2 opties:
- De binnenruimte van de bus is minimaal 170 cm hoog en minimaal 90 cm breed over een lengte van 2 meter.
Dit komt vaak neer op een volledige hoge bus. Vaak worden deze bussen aangeduid als een H2 of H3 bus. De H staat voor hoogte en hoe hoger het cijfer, hoe hoger de bus. Per merk / type verschilt hoe hoog dit precies is. - Wanneer de binnenruimte van de bus geen 170cm hoog is, maar wel minimaal 130cm hoog, dan mag je gebruik maken van een ‘dakverhoging’. Dit is beter bekend als een hefdak of een pop-up dak. De verhoging van je dak moet minimaal 100cm lang en 90cm breed zijn.
Vaste zitplaatsen in de camper
Er zijn verschillende manieren om zitplaatsen te creëren. Veel mensen denken aan draaiplateau’s voor de bestuurder en bijrijder stoel. Dit mag en kan, maar is duur en moet aan veel eisen voldoen voor de keuring.
Je kan ook een (deel van) je slaapgelegenheid om bouwen tot zitplek. De slaapbank die wij leveren levert voldoet hieraan, maar je kan ook onze ”ex verhuur‘‘ camper als voorbeeld bekijken.
Een tafel in de camper
De tafel mag je weg halen om je slaapplek te maken, maar moet in gebruik wel vast zitten. Je kan kiezen voor een systeem met opzetstukken, maar ook opklapbare poten of tafelbladen worden vaak gebruikt.
Er zijn geen eisen aan het formaat van de tafel. Gebruik je de tafel weinig dan kan deze klein blijven.
Slaapplaatsen voor minimaal 2 personen in je camper
Ook bij de slaapplaatsen zijn weer twee mogelijkheden:
- 1 tweepersoonsbed van minimaal 180 cm lang bij 110cm breed
- 2 eenpersoonsbedden van ieder minimaal 180cm lang bij minimaal 60cm breed
Slaapcomfort op reis is belangrijk. Bedenk van te voren dus goed wat voor jou noodzakelijk is om lekker te slapen. 120 cm breed is vrij standaard in veel campers, maar met 2 personen slaap je dan op 60cm per persoon. Wij leveren ook een slaapbank van 140cm breed. Dan heb je net wat meer ruimte.
Je mag de zitplaatsen in je camper gebruiken om de slaapplek te maken, uitgezonderd de bestuurders- en bijrijdersstoel. Door te combineren kan je optimaal gebruik maken van je camper.
Minimaal 2 vaste en afsluitbare opbergruimtes
Opberg ruimte heb je altijd nodig in je camper, hoe minimalistisch je ook rond wil reizen.
Voor de opberg ruimtes zijn tal van mogelijkheden: maak bakken afgedekt met panelen of bouw een mooie kasten wand. Wij combineren de eis voor opbergruimte met de vaste keuken die eveneens verplicht is. Twee vliegen in een klap.
Een vast keukenblok
Er zijn een aantal eisen gesteld aan het keukenblok:
- Het werkblad moet minimaal 60cm hoog zijn.
- Het keukenblok moet voorzien zijn van een watervoorziening met spoelbak, kraan en afvoer.
De “echte” kampeerders geven vaak bij ons aan de keuken toch niet te gebruiken. Maar voor het gunstige camper tarief moet je het wel in de camper zitten. Wij leveren daarom dus ook voor dit doel de kleinste keukens. Deze voldoen aan alle eisen, maar nemen nauwelijks ruimte in. Daarnaast leveren we ook keukens die hoger zijn, zodat je ze ook echt kan gebruiken.
Liever zelf iets bouwen helemaal op maat in jouw bus? Dan is de wastafel set wellicht een optie. Daarmee heb je alle nodige producten in één pakket.
Een vaste kookgelegenheid
Koken kan op heel veel verschillende manieren. Een vaste kookgelegenheid wil niet zeggen dat het een ingebouwd fornuis moet zijn, al is dit natuurlijk wel heel mooi en praktisch.
Je kan ook kiezen voor een gaskooktoestel wat je vast zet op het keukenblok . Zelfs een magnetron volstaat als kookgelegenheid. Let bij dit laatste wel op dat je dan een stroomvoorziening (dus niet alleen een stopcontact, maar bijv. ook een huishoud accu) in de camper moet hebben.