Camper keuren: Waar moet je op letten? RDW, BPM en belastingdienst

RDW, BPM en belastingdienst. Dit moet je weten voor het keuren van je camper

Het laten keuren van je camper is noodzakelijk om het gunstige belastingtarief te krijgen. Dit wordt ook wel het ‘camper kenteken’ of ‘kwart tarief’ genoemd. Hiermee betaal je slechts een kwart van het normale belastingtarief, terwijl je het hele jaar mag rijden. Dat loont de moeite!

In deze camper tip leggen we je uit hoe dit keuren precies in zijn werk gaat en wat de eisen zijn.

Afspraak RDW camper

Als eerste stap in het keuringsproces maak je een afspraak bij de RDW. Op de afgesproken datum en tijd ga je naar het filiaal van je keuze. Daar bekijkt een technisch medewerker of de bus aan alle eisen voldoet om camper te mogen worden.

Belangrijk bij deze keuring is dat je camper aan de eisen voldoet. Wat die precieze eisen zijn lees je hier. De RDW kijkt daarnaast naar veiligheid. Zijn alle meubels goed en stevig gemonteerd? Voldoen alle stoelen aan de eisen? Zorg er voor dat je dit in orde hebt.

Bij de keuring wordt de camper gewogen. Je kan hier alert op zijn, door overbodige spullen uit je camper te verwijderen. Wij adviseren echter om hier niet te krampachtig mee om te gaan. De kosten per gewicht veranderen pas per 100kg. Per 100kg gaat het om ongeveer €10,- verschil per kwartaal. Je kan het verschil hier berekenen.

De kosten van de RDW keuring zijn €60,-

BPM aangifte camper

Na de keuring volgt de BPM aangifte. Deze stap zorgt soms voor verwarring. In tegenstelling tot een bedrijfswagen, is een kampeerauto pas na 17,5 jaar BPM vrij. Tot die tijd moet je dus (een deel van de) BPM betalen. Vooral bij nieuwe bussen kan dit bedrag behoorlijk oplopen. Hoe ouder de bus, hoe minder BPM je betaalt. Kijk in deze afschrijvingstabel voor de percentages.

  • Je betaalt géén BPM meer als dit al ooit betaalt is. Stel dat de bus eerder van een particulier is geweest, dan is de BPM al betaalt. Je betaalt dus niet opnieuw. De belastingdienst kan je dit vertellen.
  • Je moet áltijd aangifte doen van de BPM, ook als deze €0,-.  Je vindt alle informatie plus het aanvraag formulier hier.
  • Twijfel je of je het formulier goed hebt ingevuld? Je kan een bedrijf inschakelen om de aangifte voor jou te doen, bijvoorbeeld hier. Dit kost wat extra, maar is gemakkelijk en compleet.


Eenmaal ingevuld en opgestuurd, is het wachten op je nieuwe kenteken. Dit ontvang je met een aantal dagen per post. Met de nieuwe gegevens moet je nieuwe kentekenplaten laten maken. Monteer deze op je camper. Vergeet ook niet het nieuwe kenteken door te geven aan je verzekeringsmaatschappij.

Aanvraag kwarttarief

De laatste stap voor het daadwerkelijke camper tarief, is het indienen van de aanvraag bij de belastingdienst. Het formulier voor deze aanvraag vindt je hier.

Maak voor de toelichting van dit formulier foto’s om te laten zien dat je camper aan alle eisen voldoet. Zorg dat je dit duidelijk in beeld brengt. Dit document stuur je per post naar de belastingdienst.

En dan begint het wachten… De laatste stap in dit proces kan vrij lang duren. Onze ervaring is dat het minimaal 4 maar soms ook 12 weken duurt voor je bevestiging krijgt dat je het kwarttarief krijgt. Maar geen zorgen: vanaf de datum van het indienen van je aanvraag, betaal je het kwarttarief. Wat je te veel betaalt, krijg je terug. Mits je aan de voorwaarden voldoet natuurlijk.

Je mag in de afwachting van het bericht van de belastingdienst gewoon rijden. Oftewel: op naar een volgende roadtrip met je camper!

Heb je nou vragen of ben je op zoek naar dat ene hefdak om door de keuring te komen? Laat het ons weten door een berichtje te sturen naar info@crazycampers.nl

Hoe kunnen we je helpen?