TIP! De B-Stijl

TIP: DE B-STIJL

De B-stijl. Geen mode of nieuwe trend, maar een onderdeel van auto of bus. Belangrijk om in het oog te houden bij het monteren van een hefdak. Meer weten? Lees door…

De B – stijl is het zijpaneel van je bus waar de gordel van de bestuurder en de bijrijder aan vast zit. Een belangrijk onderdeel van de veiligheid van je bus. Tussen de linker en de rechter B – stijl loopt een dakspant. Deze verbindt de stijlen met elkaar. Hierdoor vormt zich een stevig geheel.

Sinds 2023 is de B – stijl een veel besproken onderwerp in camperland in de combinatie met hefdaken. Waar voorheen de dakspant bij de B – stijl soms verwijderd werd om een groot hefdak te plaatsen, mag dit nu niet zomaar meer.

De RDW heeft hier regelgeving voor opgesteld. Op het moment dat de dakspant bij de B – stijl verwijderd wordt, is de gordelconstructie niet meer gegarandeerd veilig. Dit moet worden aangetoond na installatie van het hefdak.

Dit heeft grote gevolgen gehad voor hefdaken, met name de slaaphefdaken. Want: de camper wordt niet zonder meer goedgekeurd. Leveranciers van hefdaken die de B – stijl verwijderen, moeten hierbij nu een certificaat aanleveren. Zonder dat komt de bus met hefdak niet door keuring.

De moeilijkheid: dit moet voor elke bus en elk model apart worden gekeurd. Een Renault Trafic is niet hetzelfde als een Volkswagen T5. Oftewel: veilig op de VW T5 is misschien niet veilig op de Trafic. Alles moet apart worden gekeurd. Dit gebeurt met fysieke (trek) testen en uitgebreid onderzoek. Een kostbare aangelegenheid: niet uitvoerbaar voor een particulier!

Wat moet je goed onderzoeken voor je een hefdak aanschaft?

  • Wordt bij de montage de dakspant bij de B – stijl verwijderd? Zo ja: vraag of het hefdak gekeurd is en een certificaat heeft.
  • Blijft de B – stijl intact? Dan is er niets aan de hand! Je kan gewoon zonder zorgen een hefdak (laten) monteren.

Adder onder het gras voor bussen met meer zitplaatsen: dit hele verhaal geldt in basis óók voor de gordels in de C – stijl of D – stijl. Heb jij een bus met meer zitplaatsen en wil je een hefdak plaatsen? Hou er rekening mee dat dit niet altijd wordt goed gekeurd.

Zitten je gordels compleet bevestigd in de bank of stoel (alle vaste punten & de gesp), dan is er niets aan de hand! Je hefdak heeft dan geen invloed op de stevigheid van de veiligheidsgordel.

Tot slot: CrazyCampers laat de B – stijl altijd intact bij de montage van de hefdaken. Een certificaat is dus niet nodig. Neemt overigens niet weg

Hoe kunnen we je helpen?