Trick! Onderhoud van je hefdak

TRICK: ONDERHOUD VAN JE HEFDAK

Door regelmatige controles en tijdig signaleren kan je moeilijkheden met je hefdak voorkomen. Hier genoemde voorzorgsmaatregelen helpen om je hefdak in goede staat te houden.

• Lucht regelmatig het tentdoek.
Open met enige regelmaat het hefdak, ook wanneer de camper niet in gebruik is. Doe dit bij voorkeur op zonnige, droge dagen. Dit is goed voor het tentdoek, maar ook om schimmels in de rest van je camper te voorkomen.

• Voorkom nat inklappen van het hefdak
Als dit onmogelijk is, open dan zo snel mogelijk het hefdak weer en laat goed drogen. Schimmel en weer vlekken zijn bijzonder moeilijk te verwijderen. Zelfs al is je tentdoek van goed materiaal, dan nog is voorkomen echt veel beter dan genezen.

• Je kan het tentdoek reinigen met een zachte borstel en lauwwarm water.
Gebruik bij echt tentdoek NOOIT zeep houdende middelen. Dit tast de impregnering van het tentdoek aan. Laat het tentdoek nadien altijd goed drogen.

TIP: Heb je aan de kust gekampeerd, reinig het tentdoek dan altijd even. Zout trekt vocht aan en kan dus, ondanks droog dicht klappen, toch vocht aantrekken.

• Controleer regelmatig het kitwerk en rubber aan de buitenzijde van het hefdak
Bekijk de kitrand en controleer of je beschadigingen of vervuiling ziet. Door op tijd signaleren is een eventueel herstel eenvoudiger en voorkom je lekkages
Reinig de rubbers en het kitwerk wanneer er vuil of stof op zit. Doe dit op droge, zonnige dagen zodat alles daarna goed kan drogen. Gebruik bij het reinigen geen schoonmaakmiddelen maar gewoon lauwwarm water.
TIP: soms kan fijn stof uit zuidelijker landen het kitwerk behoorlijk aantasten wanneer dit langer blijft zitten. Verwijder dit op tijd en reinig bij langer verblijf de kitrand een keertje extra.

• Controleer regelmatig de boutjes en moertjes
Voel na of de boutjes en moertjes nog voldoende vast zitten. Ga niet meteen vaster draaien, soms draai je dan juist wat kapot. Afhankelijk van het soort hefdak en de wijze waarom het gemonteerd is, kan iets gemakkelijk of juist totaal niet los trillen. Wij vinden dat je de installateur moet raadplegen als boutjes en moertjes losgetrild zijn. Mogelijk is er toch meer aan de hand. CrazyCampers werkt altijd met borgmoeren en lock tight, kwaliteit staat voorop. Maar ook hier geld: beter safe then sorry. Gewoon even controleren dus!

• Controleer regelmatig vergrendeling van je hefdak
Niet elk hefdak wordt op dezelfde wijze vergrendeld, maar vaak wordt er gebruik gemaakt van sjorbanden in combinatie met beugels. De kwaliteit verschilt. Controleer regelmatig de sjorbanden op rafels of slijtage, check het metalen klem mechanisme en vervang ze zonodig.
Voel of de beugels nog goed en stevig bevestigd zijn. Wanneer juist bevestigd zouden deze niet zomaar los mogen gaan.
De gevolgen kunnen groot zijn, dus een kleine controle is de moeite waard.

Een hefdak is een groot onderdeel van je buscamper. Vervangen is duur en vaak behoorlijk ingewikkeld. Je kan een bestaand hefdak niet altijd zomaar vervangen voor een ander. Wees je hiervan bewust en onderhoud je hefdak. Zo kan je lekker lang genieten van je buscamper!

Moet je nog een hefdak aanschaffen? Check dan dit super uitgebreide artikel met veel foto’s, zodat je weet waar je op moet letten.

Hoe kunnen we je helpen?