Je camper isoleren met Armaflex of K-flex

Waarom isoleren?

Je buscamper isoleren. Als je begint met het bouwen van je buscamper kom je ongetwijfeld bij deze stap uit. Waarom? Isolatie houdt de warmte in de bus vast op koude dagen én je voorkomt condens (mits je goed en zorgvuldig te werk gaat).

Wij vinden: als je gaat isoleren moet je het goed doen. Zeker met een kleiner buscamper met hefdak verlies je ook warmte door de cabine, de ramen en het openstaande hefdak. Op te lossen, maar houd er rekening mee.

We denk graag met je mee in passende oplossingen. Met de juiste materialen én het bij jou passende budget.

Armaflex XG 

Isoleren kan met vele soorten materialen. Armaflex is een veel gebruikt materiaal. Niet ten onrechte. Het houdt de warmte in je bus goed vast, heeft een hoge waterdampdifussie, is licht en laat zich makkelijk verwerken. Gebruik de zelfklevende variant, zodat je het materiaal zonder geknoei met lijm kan bevestigen.

Armaflex is in diverse varianten leverbaar, waarvan de XG wat ons betreft het beste is voor zijn doel. Geurloos (in tegenstelling tot de ACE variant) en betaalbaarder dan de NH variant.

De dikte die je kiest is afhankelijk van de plaats waar je het wilt bevestigen. Voor de grote, vlakke delen is 19mm prima, maar voor spanten of wielkuipen is een dunnere variant handiger te vormen.

De dunne variant verkopen wij per meter! Geen grote doos bestellen, maar precies de juiste hoeveelheid afnemen!

K-Flex

Er zijn meer merken die de schuimrubber vorm van isolatie leveren: K-Flex is een zeer vergelijkbaar materiaal en iets goedkoper dan armaflex. K-Flex is eveneens zelfklevend. Er is geen sprake van diverse varianten, wel van verschillende diktes. Ook hierbij kies je voor dikker wanneer het oppervlak vlak is.

De 6 mm variant verkopen wij per meter! Bestel precies genoeg en zit niet met grote restanten. 

Hoe aanbrengen?

Armaflex en K-Flex: je zou zeggen plakken en klaar. In feite is het zo simpel, maar hou met een aantal zaken rekening:

  • Werk alleen bij temparturen tussen de 15 en 25 graden. In elk geval niet onder de 10 graden. Bij lage temperaturen of hoge luchtvochtigheid kan er condensatie ontstaan tijdens het plakken en dat wil je niet
  • Zorg voor een vetvrije, stofvrije en droge ondergrond. Doe je dit niet, dan kan het materiaal weer los komen van het metaal.
  • Zorg dat je het materiaal bevestigd zonder lucht er onder. Wanneer er lucht tussen het metaal en de isolatie komt, kan je last krijgen van vocht (en dus schimmels en nog erger; roest).
  • Armaflex en K-Flex snij je het liefst op maat met een scherp mes. Dit voorkomt rafels.
  • Vast = vast. Je krijgt het niet meer van zijn plek. Begin dus met een deel te plakken, en trek al werkend de folie van de lijm laag. Zo kan je nog een beetje corrigeren als dit nodig is.